zondag 7 oktober 2018

Tuininspiratie

Vorig weekend ben ik samen met mijn zus wat tuininspiratie op gaan doen. Het was prachtig weer voor tuinbezoekjes. Ik was amper onderweg toen ik ontdekte dat ik mijn telefoon thuis aan de oplader had laten liggen. Niet handig want: geen reisinformatie (werk aan het spoor dus snelbus, hoe, wat, waar?), geen appje sturen naar zus ("ik kom zo laat aan op station, waar sta je?") en geen foto's kunnen maken (gelukkig had zus wel haar telefoon bij zich). Een goede oefening in een dagje off-line zijn!


Om te beginnen zijn we naar de tuin van Piet Oudolf gegaan. Dit jaar is het laatste jaar dat je een bezoekje kunt brengen. De tuin is nog tot 27 oktober open, daarna gaat de privé-tuin van Anja en Piet Oudolf definitief dicht. Het was aardig druk en het was een hele kunst om een foto te maken met (vrijwel) geen mensen erop.



Ik ben blij dat ik geweest ben voordat ze dicht gaan zodat ik hier heb gezien hoe mooi en natuurlijk grassen mixen met de vaste planten. Tot voor kort had ik weinig met grassen maar na het bezoeken van deze tuin en ook de tuin bij wegrestaurant Hajé (zie blog 19 augustus 2018), zie ik hoe mooi en natuurlijk de combinaties van grassen met vaste planten kunnen zijn. Behalve de combinaties met grassen zag ik ook (prachtige combinaties met) vaste planten die ik wil onthouden.

Zilverkaars met Persicaria
laagblijvende Clematis

Hierna zijn we naar De Warande in laag Keppel gegaan waar de "Sterke Bollen Dagen" waren. De Warande heeft zich gespecialiseerd in stinzenplanten, verwilderingsbollen en schaduwplanten. Als liefhebber van natuurlijk tuinieren kan ik ook hier inspiratie en kennis opdoen.


Leuke bijkomstigheid is dat de oprichters van De Warande, Trudi Woerdeman (tuin-, landschapsarchitecte en tuinhistorica) en Willem Overmars (kunsthistoricus en landschapsarchitect) wonen in een oud schoolgebouwtje. Als voormalig-juf heb ik wat met oude schoolgebouwtjes.



Ook hier zag ik weer (combinaties met) vaste planten die ik wil onthouden.

Weer die mooie Zilverkaars.

Een tuingeranium die ik nog niet heb.
Natuurlijk heb ik nog wat (verwilderings-) bollen mee naar huis genomen. Ik heb gekozen voor "Trommelstokjes", Allium Sphaerocephalon die in mei, juni, juli purperkleurig bloeien en 70 cm hoog worden, en voor Julipa Humilis, die in maart en april bloeien en slechte 10 cm hoog worden.

Zuslief gaf nog een boek mee om te lezen in de trein (nu ik geen telefoon bij me had...):
Verwilderen van Romke van de Kaa.


Past goed bij het thema van de bezochte tuinen en leest lekker. Een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten