vrijdag 7 juni 2019

Zelfgebakken brood.

Laatst had ik weer eens zin in zelfgebakken brood. De broodbakmachine had tijdens de keukenverbouwing in de kelder gestaan maar nu de keuken klaar is, heeft hij een plek in de bijkeuken gekregen. De bijkeuken is nog niet helemaal klaar (de cv-ketel moet o.a. nog weggewerkt worden) maar hij is net als de nieuwe keuken volop in gebruik. Het is geweldig een plek te hebben waar de broodbakmachine en keukenmachine altijd klaar staan om gebruikt te worden. Het pakte echter anders uit.


Zoals altijd vulde ik het bakblik van de broodbakmachine met alle afgewogen ingrediƫnten voor een volkorenbrood, deed het bakblik in de machine, het deksel dicht en drukte op de menu-knop. Geen piep. Deksel weer open. Zit het bakblik goed? Ja. Stekker in het stopcontact? Ja. Het display lichtte wel op maar verder nada, niets. Mijn broodbakmachine deed niets meer. Waarschijnlijk is er in de kelder iets gebeurd waardoor hij nu weigert nog langer brood te bakken. Misschien was het toch niet zo'n veilige plek daar op de keldervloer waar ik, loodgieter en klushulp meerdere keren langs kropen op weg naar de waterkraan om die open of dicht te draaien.

Wat nu? Het bakblik zat vol met water, zout, volkorenmeel en gist. Ik besloot alles over te doen in mijn keukenmachine die naast de broodbakmachine stond en die met kneedhaak aan het werk te zetten. Gelukkig liet dit apparaat me niet in de steek ondanks het feit dat hij ook in de kelder heeft gestaan tijdens de keukenverbouwing (op het trapje nog wel). Ik volgde het programma van de broodbakmachine: kneden-rust-kneden-rijzen-kneden-rijzen-kneden-rijzen-bakken. Het kneden deed de keukenmachine, het rijzen gebeurde in de oven op 25 graden onder een warme, vochtige theedoek (Ik heb geen goede ervaring met rijzen in keuken of kamer op kamertemperatuur). Het resultaat? Een heerlijk, goed gelukt, vers gebakken volkorenbrood. Een mooi rond brood want nu kon ik de vorm zelf kiezen.


Zou brood bakken zonder broodbakmachine zo goed gaan? Ik probeerde ook stokbrood uit en dat lukte ook prima.


Ik heb nu de smaak te pakken. Natuurlijk is het bakken in een broodbakmachine eenvoudiger. Het duurt net zo lang maar de broodbakmachine doet al het werk. Je zet hem aan of, nog handiger, je programmeert hem en je hebt drie uur later vers brood. Ook 's morgens vroeg! Dat zit er zonder broodbakmachine niet in want drie uur vroeger opstaan heb ik er niet voor over. Nu verplaats ik steeds het deeg van de keukenmachine naar de oven en weer terug. Ik ben er even mee bezig maar ik heb er lol in en probeer steeds iets nieuws uit. Zoals nu een focaccia met rozemarijn, Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes. Voorheen haalde ik een vierkant Italiaans brood uit de bakmachine, nu een plat, langwerpig brood uit de oven.


Ik weet nog niet of ik een nieuwe broodbakmachine ga aanschaffen. Ik heb namelijk nu ook meer ruimte op het keukenblad. Hoe lekker is dat, met name wanneer ik uitgebreid kook. Voorlopig probeer ik nog wat broden en broodjes uit zonder broodbakmachine. Voor wie het ook eens wil proberen vind je hieronder het recept van de focaccia.

Focaccia met Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes

Doe in de kom van de keukenmachine 
250 ml water
50ml olijfolie
10 gram zout
500 gram bloem
7 gram instantgist


Zorg ervoor dat de zout en de gist elkaar niet raken.
Laat de keukenmachine dit 5 minuten kneden tot een soepel deeg.
Laat het deeg in de kom 5 minuten rusten.
Haal het deeg dan uit de kom en kneed er handmatig 
2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden 
50 gram in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes en 
2 uitgeperste teentjes knoflook door.

 

Doe het deeg terug in de kom en laat het 15 minuten kneden.
Haal het weer uit de kom, vorm er een bol van en leg de bol op een bakblik met bakpapier, leg er een schone, warme, vochtige theedoek overheen, schuif het in de oven en laat het deeg 30 minuten rijzen bij 25 graden.
Doe het deeg weer in de kom van de keukenmachine en laat het weer 10 minuten kneden, daarna weer 20 minuten rijzen onder de warme, vochtige theedoek in de oven ( zorg dat de theedoek steeds warm en vochtig is). Weer 15 minuten kneden.


Vorm nu op het bakblik een langwerpig plat brood van het deeg, duw er evt nog wat tomaatjes in en strooi er nog wat kruiden op (ik deed er ook nog een restje mozzarella op). Laat het deeg wederom onder de warme vochtige handdoek 30 minuten in de oven rijzen. Haal het uit de oven, verwarm de oven tot 180 graden. Zet onderin een ovenschaal met water en bak het brood in het midden van de oven 25 minuten. Het is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.


Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten