maandag 5 juni 2017

Rabarbertaart.




Dit jaar heb ik jammer genoeg geen rabarber in mijn tuin. Om onduidelijke redenen is de plant dit jaar niet opgekomen. Helaas! Gelukkig kreeg ik uit een andere moestuin rabarber. Genoeg om een lekkere rabarbertaart te maken.


Ik wilde een taart waarin koek, zurige rabarbermoes en zoet eiwitschuim bij elkaar kwamen. Een kant en klaar recept vond ik niet dus ben ik zelf gaan combineren. Het resultaat viel goed in de smaak en dus wilde ik het recept met jullie te delen. Ik was alleen vergeten foto's te maken!

Deze week waren er genoeg redenen om taart te eten want jongste dochter kreeg de sleutel van haar eerste appartement én ze was jarig. Ik heb, naast een heerlijke citroen-merenguetaart en een frambozen-kwarkbol, ook nog een keer de rabarbertaart gemaakt! Dit keer mét foto's.

Eerst heb ik rabarber-aardbeienmoes gemaakt:
Maak 500 gram rabarber schoon, snijd de stelen in stukjes van ongeveer 2 cm, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet.


Was 250 gram aardbeien, verwijder de kroontjes, halveer grote aardbeien en doe ze in een kom samen met 1 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker. Dit afgedekt laten staan.
Breng in een pan een 1/2 dl appelsap samen met de rabarbersukjes, 1 kaneelstokje en 1 zakje vanillesuiker aan de kook en laat het zachtjes koken met het deksel op de pan. Af en toe roeren.


Voeg na 10 minuten de aardbeien met suiker (en evt. sap) toe en laat het geheel nog zo'n 5 minuten zonder deksel zachtjes koken. Daarna kan het vuur uit.

Na wat zoeken heb ik het kaneelstokje gevonden en verwijderd.

Ik heb op internet gegoogled naar de juiste hoeveelheid gelatine want ik wilde niet dat na het aansnijden van de taart de rabarbermoes uit de taart zou lopen! Op de verpakking van gelatine staat dat je 20 gram gelatine (12 blaadjes) nodig hebt voor 1 liter vloeistof maar op Smulweb vond ik dat je voor een liter vruchtenmoes 30 gram gelatine nodig hebt, dat zijn 18 blaadjes! Ik had ruim 1/2 liter moes en ben gegaan voor 7 blaadjes gelatine. Eerst 5 minuten in koud water geweekt en daarna een voor een door de warme moes geroerd. De moes kon daarna wat afkoelen.

Ondertussen heb ik de bodem gemaakt met een recept voor een kruisbessenvlaai uit een oude Elle Eten. Daar werd eiwitschuim gebruikt op de bodem. Ik dacht een laag eiwitschuim bovenop de taart te doen maar dit leek me ook leuk. Het eiwitschuim leek me in ieder geval een heerlijke zoete tegenhanger voor de wat zure rabarber. Het deeg was erg plakkerig maar uiteindelijk heb ik het met behulp van bakpapier, een lepel en een dochter toch in de vorm gekregen. Eenmaal gebakken was het heerlijk in combinatie met het eiwitschuim en de rabarber-moes.

Verwarm de oven tot 180°C.
Meng 100 gram boter, 90 gram suiker, 4 eierdooiers, 125 gram bloem en 1/2 tl bakpoeder en verdeel het deeg over de bodem van een ingevette vlaai-bodem.

Klop 4 eiwitten stijf (Ik ontvet altijd voor alle zekerheid de kom en garde door ze in te smeren met een citroen!) en voeg beetje bij beetje 140 gram suiker toe.

 

Verdeel het schuim over de deegbodem. Zet de taartbodem onder in de oven en bak hem in ongeveer 25 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.


Het schuim zal wat inzakken. Doe de nog vloeibare rabarbermoes op de afgekoelde bodem en laat het geheel opstijven in de koelkast.


Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten