zaterdag 8 april 2023

Vers gebakken brood.



Al eerder schreef ik over zelf gebakken brood. Dat deed ik voorheen regelmatig in mijn broodbakmachine. In mijn blog "zelfgebakken brood" van 7 juni 2019 vertelde ik dat mijn broodbakmachine weigerde en ik het deeg met behulp van de keukenmachine kneedde en met de hand het brood vormde. Eigenlijk veel leuker dan zo'n vierkant blok uit de broodbakmachine.

Een tijd later kreeg ik een potje met smurrie van schoonzoon: desemstarter. Desemstarter is een goedje wat je iedere dag moet voeren met 50 gram bloem of meel en 50 gram water maar voordat je dat doet moet je eerst de helft van je desemstarter weggooien. Het goedje rijst door fermentatie en dit gebruik je in plaats van gist. Je houdt altijd iets over wat je weer voedt zodat je daar weer een brood van kan bakken. 

In maart 2020 probeerde ik het voor het eerst en het was meteen een succes. Vanaf dat moment bakte ik regelmatig mijn eigen desembrood. Het enige nadeel was dat ik te veel ging eten want dat brood is zó lekker! Toch kwam er na een tijdje de klad in en ben ik gestopt met brood bakken. Ik weet niet goed meer waarom, waarschijnlijk toch te druk, gezondheidsperikelen of iets dergelijks. Geregeld lunch ik bij oudste dochter en schoonzoon en daar werd weer volop gebakken met als gevolg dat ik daar weer dat heerlijke brood voorgeschoteld kreeg. Daardoor ging het weer kriebelen en dit keer heb ik een poging gewaagd om zelf de desemstarter te maken.



Ik begon met 50 gram roggemeel en 50 ml water. Iedere dag haalde ik er ongeveer de helft uit en voedde het weer bij. Mijn prutje deed wel wat maar groeide niet echt. Het bleek dat ik het niet steeds in de koelkast moest zetten. Toen ik op advies van schoonzoon het een dag op het aanrecht had laten staan was de hoeveelheid ineens verdubbeld. Ik kon beginnen met bakken.





Meng in een glazen pot 50 gram volkoren-roggemeel met 50 ml water.
Sluit de pot niet helemaal af en bewaar op kamertemperatuur.
Voeg ongeveer 5 dagen al roerend 50 gram roggemeel en 50 ml water toe,  terwijl je steeds ongeveer de helft van de oude starteer weggooit,  en zet weer apart.
Het moederdeeg fermenteert als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het zoet-zurig ruikt.
Als de starter in hoeveelheid verdubbeld is, is het desem klaar om mee te bakken. Als je nog niet gaat bakken, bewaar je desem dan in de koelkast.
Voedt dit startdeeg wekelijks met 50 gram roggemeel en 50 ml water en zet een afgewogen deel een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur.

Met mijn desemstarter heb ik een brood gebakken met tarwebroden en roggemeel. Ik heb de hoeveelheden van een onlinerecept aangehouden. Voor het kneden gebruik ik het deegprogramma van mijn broodbakmachine (opeens deed hij het gewoon weer!)

Voor het bakken heb je nodig:

350 gram tarwebloem
150 gram volkoren-roggemeel
125 gram desemstarter
365 ml water
10 gram zout

een rijsmandje
gietijzeren pan

Ik doe het water met zout in het bakje van mijn broodbakmachine, doe er dan bloem, meel en desemstarter bij en stel de machine in op 'deeg'. Dit programma duurt bij mij 1,5 uur. 
Hierna haal ik het bakje met deeg uit de machine en bedek het met een vochtige theedoek. Ik begin nu met 'vouwen van het deeg'. Dat houdt in dat ik vanaf 4 kanten het deeg van onderaf pak en naar boven, naar het midden vouw. Hierna laat ik het deeg weer 30 minuten rusten. Dit herhaal ik 3 keer.
Ik haal het deeg uit de bak en maak er op een bebloemd aanrecht kort een bal van. Deze bal leg ik in een bebloemd rijsmandje. Daar gaat de vochtige theedoek overheen en dit zet ik een nacht in mijn kelder ( een donkere koele plek).



De volgende ochtend is het deeg, als het goed is, aanzienlijk gerezen. Verwarm de oven op de hoogste stand (50*C boven- en onderwarmte), zet tijdens het voorverwarmen de gietijzeren pan in de oven.
 Het deeg breng je vanuit het rijsmandje op een vel bakpapier. Je ziet  het rijsmandje terug in je deegbol.


Snijdt met een scherp mesje het deeg aan de bovenkant in, zo'n 0,5 cm diep. Haal voorzichtig de hete pan uit de oven. Leg nu het deeg met het bakpapier in de hete gietijzeren pan, doe het deksel erop en zet de pan terug in de oven. Na zo'n 25 minuten haal je het deksel van de pan en laat je het brood nog zo'n 20 minuten doorbakken. Haal dan de pan met het brood uit de oven en laat het afkoelen.



Ik varieer met meelsoorten en vullingen, heb al eens noten en rozijnen en abrikozen door het deeg gedaan, ook heerlijk. Lekker om te maken met de Paasdagen!. Ik heb het bakken met zuurdesem weer zo te pakken dat ik mij zelf een boek ("bakken met desem" van Anita Sumer) cadeau heb gedaan om meer baksels met zuurdesem te gaan proberen, kaneelbroodjes bijvoorbeeld! Je hoort er nog van! 

Fijne Paasdagen!










1 opmerking:

  1. Dat ziet er goed uit, maar lijkt me wel erg veel werk allemaal. Op de ene foto lijkt het een beetje op Duits brood, beetje vast!
    Ik denk echt dat je het een keer moet zien en proeven, en dan het virus te pakken krijgt. En zoals je al zegt, als je er te veel van gaat eten, dat is voor mij een reden om er niet aan te beginnen!!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen