zondag 19 november 2017

O kom er eens kijken...


Het is weer zover, Sinterklaas is weer in het land. Mijn Sinterklaasje en Pieterbaasje en nog wat Sint-gerelateerde accessoires die in deze tijd altijd tevoorschijn kwamen en een plekje in de kamer kregen, zijn nu met jongste dochter meegegaan naar haar klaslokaal. Wat rest zijn de speculaasplanken en een  foto van oudste dochter, in haar jonge jaren, met Sinterklaas.
Ik probeer altijd te wachten met kopen en eten van pepernoten, taaitaai, speculaaspoppen en chocoladeletters totdat Sint werkelijk in het land is en dat is nu! Pepernoten heb ik in huis gehaald maar speculaaspoppen heb ik dit weekend zelf gemaakt met behulp van de oude speculaasplanken.

Om te beginnen heb ik deeg gemaakt voor volkoren speculaas met honing. Hiervoor heb je nodig:


Rijstebloem, 50 gram amandelschaafsel, 270 gram volkorenmeel, 90 gram kristalsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 theelepel bakpoeder, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels melk, 150 gram harde boter en 1 losgeklopt ei

Verkruimel het amandelschaafsel. Meng het meel met de suiker, de kruiden en het bakpoeder. Roer de honing, de melk en het amandelgruis erdoor. Snijd dan de boter met 2 messen hier doorheen. Kneed dit alles tot een soepele bal deeg, verpak hem in huishoudfolie en laat hem minstens 1 uur rusten in de koelkast.



Bestuif de speculaasplank met rijstebloem, druk bolletjes deeg in de vormen en snijd het teveel aan deeg weg.

  

Keer de plank met een klap zodat de koekjes eruit vallen en leg de koekjes met wat tussenruimte op een ingevette bakplaat. Herhaal dit steeds.


 Bestrijk ze met los geklopt ei en bak ze in een matig warme oven (150°C) ongeveer 15 minuten. In de geopende oven laten bekoelen, lossteken met een pannenkoekmes en daarna op een rooster verder laten afkoelen.


Heel het huis geurt heerlijk naar speculaas! Genieten!


1 opmerking: