zaterdag 29 juli 2017

Moestuin-verdriet of Moestuin-geluk?

Op Facebook zag ik een jaloersmakende foto van de oogst uit de moestuin van mijn nichtje in Californië.



Zo'n foto zal ik niet kunnen maken. Het is een eenzijdige oogst dit jaar en allesbehalve gevarieerd.
De peultjes die ik tot nu toe heb geoogst zijn op één hand te tellen en de ranken waarvan ik verwachtte dat ze groen en rijkbloeiend zouden zijn, zien er geel en op sterven na dood uit. Ik zie ze wel langer en langer worden en radeloos op zoek naar houvast om zich heen grijpen maar mijn schapenhek en bijgezette bamboestokken zijn bij lange na niet lang genoeg. Zetten ze hun groeispurt maar om in energie om mooie peultjes te produceren!



Mijn aubergineplant heeft het niet gered. Ze produceerde als minuscuul plantje een klein bloemetje om toch nog iets achter te laten maar dat is niet gelukt. Geen aubergines uit eigen tuin dit jaar.

De wortelen. Tja, daar heb ik te weinig geduld mee gehad. Ze kwamen na het zaaien maar niet boven. Uiteindelijk heb ik bietjes op hun plek gezet. Twee doorzetters hebben toch hun plekje tussen de bieten vastgehouden en zijn naar boven gekomen. De rest heeft het erbij laten zitten.



Ik had twee courgetteplantjes. Ik zag dat ze het op hun plekje niet goed deden. De een heb ik op een gegeven moment verzet in de hoop dat die het op haar nieuwe plekje meer naar de zin zou hebben. Ze legde al snel het loodje. Dat was dus geen goed idee. De ander staat nog steeds op haar oude plekje en vecht om te overleven. Ze heeft al een paar minuscule bloemetjes geproduceerd maar courgetjes zijn het niet geworden. Ze is zelf ook nog steeds niet groot dus ik heb niet veel hoop.

Ik heb ook nog rode uien gezaaid. Geen idee hoe het daarmee is. Ik zie hier en daar wat dunne sprietjes maar veelbelovend is het niet.

Behalve deze treurige moestuinberichten zijn er ook beter geslaagde pogingen te melden.

Na het zien van mijn tomaten-zaai-resultaten bracht een kennisje drie tomatenplantjes voor me mee. Die van mij waren drie centimeter groot, die van haar dertig centimeter. Zij had ze dan ook in een kasje gezaaid. Ik heb twee van haar planten in de moestuin gezet en één in een pot. De moestuinplanten doen het beter dan de potplant maar ze hebben inmiddels alle drie tomaten.



De paprikaplantjes die ik tegelijk met de tomaten had gezaaid en toen even groot waren, heb ik toen toch ook in de tuin gezet. Ze hebben nog geen bloemetjes maar zijn toch lekker gegroeid en ik hoop nog op paprikaatjes.


En dan de succesnummers dit jaar:
Op plaats één de bietjes. Die geven geen problemen en doen het allemaal volgens het boekje. Ik heb ze in de volle grond gezaaid en toen ze kleine plantjes waren heb ik ze uitgedund. Ze zijn nu klaar om geoogst te worden.
Naast de bietjes heb ik rucola gezaaid, succesnummer twee. Ook een probleemloze groeier. De rucola groeit zo hard dat ik ze niet bij kan houden met eten. Ze begint hier en daar te bloeien met gele bloemetjes.
Succesnummer drie doet het eigenlijk altijd goed: radijs. De radijsjes zijn al lang geoogst en opgegeten.


Op plaatsen waar de rucola geoogst is, heb ik een sla-mix gezaaid. Een succesnummer van andere jaren. Het is even afwachten of deze mix goed opkomt en nog een goede mix is want het is al het derde jaar dat ik ze zaai en het busje is bijna leeg.

Het is bijna tijd om de late framboos te oogsten. Vorig jaar had ik een rijke oogst. Ook nu hangen de takken vol dus het ziet er veelbelovend uit.


Wat het ook goed doet, is de salie. Deze was te groot voor de kruidentuin dus staat hij in de moestuin. Ik heb hem in het voorjaar fors terug gesnoeid. Weer een bewijs dat snoeien doet groeien en bloeien (groeien in dit geval). En ook de lampionplant (niet om te eten maar voor het leuke) doet het goed in de moestuin. Er zijn al heel wat oranje lampionnetjes te vinden en er komen er nog meer.

  

Nu ik het allemaal zo opschrijf en de foto's zie, vind ik het wel meevallen met dat moestuin-verdriet.





Wat een plaatjes!
Het is moestuin-geluk!

zondag 23 juli 2017

Gelijk verdeeld.

De vloer is klaar.
Voor de laatste loodjes wat betreft de vloer, is Mix even uit logeren gegaan. Dat was een handige zet. Je kunt zien dat je niet voor niets twee dagen niet op de net-geoliede-vloer mag lopen. Links ziet de vloer er prachtig uit, rechts ziet de vloer er prachtig uit, maar in het midden ziet het er minder goed uit. Ik laat het voorlopig voor wat het is. Deze looproute neem ik later nog een keer onder handen. Al bij al is de vloer er wel van opgeknapt.


Alle meubels staan op hun plek.
En, hoe kan het ook anders, ze hebben een nieuwe plek!
De bank had ik voor het raam gezet tijdens het olieën van de vloer langs de lange wand en dat beviel zo goed dat ie mag blijven staan.



De eethoek staat weer op haar vertrouwde oude plek aan de voorkant van het huis. Met deze stoelen en zonder het servieskastje oogt het nu ruimer dan voorheen.



De grote kast is vertrokken naar de lege kamer boven. In haar plaats is de Kastjeskast gekomen! Nog niet helemaal klaar (er moet nog wat geverfd worden) maar wel zo goed als. En er is een kastje (de oude commode van jongste dochter) bij gekomen waar nu de T.V. in verstopt zit. Ook deze krijgt nog een nieuw verfje en greepjes.



Wat een ruimte in de kamer!
Voorheen was er een grote zithoek en krappe eethoek, daarna een grote eethoek en krappe zithoek en nu? Een eerlijk verdeelde ruimte met een prima eethoek en knusse zithoek. Dit zou wel eens een blijvertje kunnen zijn!


zaterdag 15 juli 2017

In de olie.

Jongste dochter woont nu echt op zichzelf. Oudste dochter is een weekje weg. Het is stil in huis. Geen druk verkeer rondom de badkamer en keuken. Geen rondslingerende tassen, schoenen en jassen in de kamer.
Eigenlijk een uitgelezen kans om de kamer leeg te ruimen en de vloer eindelijk weer eens in de olie te zetten!
Zo gezegd zo gedaan: ik heb stoelen en krukken in de gang gezet, de eetkamerbank en bijzettafels in de tuin (hopelijk blijft het droog). De grote meubels heb ik allemaal tegen de lange wand gezet.


Daarvoor moest wel even het servieskastje leeg gemaakt worden. Het servies staat nu gestapeld op mijn keukentafeltje. Ik heb het servieskastje òp de twee nachtkastjes, die dienst deden als televisiemeubel, gezet. Ik heb namelijk plannen om een kast van kastjes te maken en dit kan een beginnetje zijn. Zo kan ik mijn ideetje meteen even testen. Het valt me niet tegen. Nu nog een kastje rechts erbij en een kastje erop. Wie weet komt er later een echte "kastjeskast".


Nu de kamer zo goed als leeg is kan er stof gezogen, gedweild, ontvet, licht geschuurd en wederom stof gezogen worden. Ik kan eindelijk beginnen met de olie.

Het is alweer vier jaar geleden dat ik samen met mijn schoonzusje wekenlang bezig ben geweest om de vloer lijmvrij te maken. Elke dag een vierkante meter vloerbedekking-lijm wegkrabben! Maar met resultaat!


Tevoorschijn kwam een houten lamellen-parketvloer die nog prima gebruikt kon worden. Weliswaar ontbraken er wat stukken maar die werden opgevuld met eiken planken en bovendien staan er een kast en bank op die plekken dus je ziet het amper. Daarna is de vloer volledig en grondig geschuurd en heb ik hem voor de eerste keer in de olie gezet. Een grey-wash-olie zodat de grijze gloed, overblijfsel van de lijm, niet meer opviel. Nu, na vier jaar, kan de vloer wel weer een onderhoudsbeurt gebruiken.

Die eerste keer had ik de olie in etappes overvloedig aangebracht met een kwast en tien minuten later had ik met een doek overtollige olie (die niet in het hout getrokken was) verwijderd. Dit keer heb ik de olie met een roller over de hele vloer aangebracht, zo gepiept. Maar na tien minuten zag ik hier en daar toch nog wel veel olie.
Zou ik toch nog met een doek...
Maar heel de vloer zit in de olie...
Ik kan er niet meer op...
Of zal ik toch...
Ik heb doeken om mijn voeten gebonden (wat Pippie Langkous kan, kan ik ook!) en ben toch met een doek de vloer op gegaan. Al snel zag ik dat het geen goed idee was! Mijn voetafdrukken waren te zien! Snel weer in zijn achteruit en ondertussen met de doek proberen de schade weg te poetsen. Nog even gauw met het rollertje erover ook al staat er op het olie-blik: nooit op natte vloer werken.
Enfin. Ik heb de vloer met de overtollige olie en voetstappen aan zijn lot overgelaten en ben gaan slapen.

Uitgerekend die nacht krijgt Mix last van haar darmen. Midden in de nacht word ik door haar benauwde gepiep uit bed gejaagd en ja, dan ga je liever over de pas geoliede vloer dan buitenlangs door een donker gangetje (waar ik overigens even later met een opgeluchte hond stond). Mix was geholpen maar op de geoliede vloer heeft het zijn (mijn) sporen nagelaten!

Inmiddels staan de meubels weer rechtop. Nog niet op hun plaats want ik heb nog wat werk te verrichten. De lange strook langs de muur waar de meubels stonden opgestapeld moet nog in de olie gezet worden en dan probeer ik ook mijn voetsporen uit te wissen.



Wordt vervolgd!


zaterdag 8 juli 2017

Jans' bloemenwinkeltje

Vanmorgen heb ik bloemen gehaald in mijn eigen bloemenwinkeltje (lees: eigen tuin).

Nadat de naai-en lockmachine twee weken lang op tafel hebben gestaan, werd het tijd de boel eens op te ruimen. De machines staan weer in de kast, de tafel is ingeschoven tot de normale 2.20 meter. De kamer is ontdaan van alle restjes stof, klossen garen, spelden, scharen en meetlinten. Nu de kamer opgeruimd is, oogt hij ook een beetje kaal. Tijd om de boel op te fleuren met een bloemetje uit eigen tuin.

In deze tijd van het jaar hoef ik niet naar een bloemenwinkel. In de tuin heb ik keuze genoeg.


Om te beginnen een tak van de Eucalyptus. Nadat hij vorig najaar gehalveerd is, heeft hij enorm veel nieuwe scheuten. Ik dacht nog even hem dit najaar te vervangen door een pruimenboom omdat hij zo lelijk was geworden. Inmiddels zie je door alle nieuwe scheuten niet meer waar hij afgezaagd is. Ik vind het blad zo mooi van kleur. Hij kleurt goed in de tuin, helemaal als in het voorjaar de Clematis Montana bloeit! Nu heeft hij ook scheuten op plekken waar ik ze niet wil, die kan ik dus prima knippen voor in een vaas!

Eucalyptusblad met roze Anemoon

Verder kan ik kiezen uit de Vlinderstruik, Zonnehoed, Pluimhortensia, Hosta, Phlox, Cosmea, Blauwe regen, Lavatera, Anemoon en Lavendel.

Eucalyptus, Anemoon, Vlinderstruik,
Phlox,  Hosta, Blauwe regen

De Zonnehoed (Echinacea)
heb ik met rust gelaten;
er werd druk gewerkt

Keuze genoeg in mijn bloemenwinkeltje!



zondag 2 juli 2017

Diy tuinkussens.

Al eerder heb ik kussens voor mijn tuinmeubelen gemaakt, kussens met roze bloemen voor in de rug en matras-kussentjes om op te zitten. Heel vrolijk allemaal maar misschien net te roze voor mij en bloemen bloeien al volop in de tuin. Bovendien zijn de matras-kussentjes net te dik waardoor je te hoog en dus niet goed zit bij de tuintafel.
Onlangs zag ik bij een bezoekje aan Ikea twee stoffen die heel mooi zouden zijn voor nieuwe tuinkussens. De ondergrond is wit met een print in grijs-blauwe tinten.
Tijdens de zonovergoten dagen in de afgelopen weken miste ik de comfortabele zit aan de tuintafel en nu het weer wat minder is, vind ik het een mooie tijd om ervoor te zorgen dat ik binnenkort wel comfortabel kan zitten.

Het schuimrubber heb ik via internet besteld. Wel zo handig want hier in de buurt kan ik het niet krijgen en het wordt precies op maat aan huis geleverd.



Voor de stof moest ik even naar Ikea toe maar, zoals jullie weten, vind ik dat helemaal niet erg. Naaigaren, klittenband, spelden, stofschaar etc. heb ik allemaal in huis dus ik kon meteen aan de slag.



Wel eerst de stof gewassen want je weet nooit of die misschien wat krimpt.



Daarna de stof geknipt. Even goed meten want: meten is weten. Mijn tuinbankjes zijn 40 cm breed en 130 en 150 cm lang. De stof is 150 cm breed. Ik heb het (3 cm dikke) schuimrubber voor het bankje van 150 cm iets korter besteld zodat ik de stofbreedte van 150 cm kon gebruiken. Anders zou ik net te kort komen. Ik heb rondom 1 cm extra voor de naden geknipt. Voor de zijkanten heb ik repen van 3 x 40 cm + rondom 1 cm voor de naden geknipt.



Mijn brede en lange eettafel kwam hierbij goed van pas. Ik heb hem uitgeschoven zodat hij 270 cm lang is, genoeg plek voor het meten en knippen van de stof!
Ik heb bij een paar kussens voor de boven en onderkant verschillende stoffen gebruikt zodat ik kan afwisselen. Aan de achterkant van de kussens heb ik klittenband bevestigd zodat ik de stoffen hoezen eraf kan halen en eventueel kan wassen.





Vandaag is het redelijk droog weer, het zonnetje laat zich af en toe zien. Goed genoeg om op de nieuwe kussens te genieten van een kopje koffie en een gebakje met de laatste frambozen uit de tuin van vorig jaar!